onsdag 2 januari 2013

Bettet...

Har ju lovat att göra en liten utvärdering på bettet jag använder på Gulliver just nu!

Det är ett kimblewick/jaktkandar, kan även stavas kimberwick (engelsk stavning).
Kimblewick är ett skarpt bett och det finns massor med åsikter såklart och som vanligt tycker jag man ska läsa på och höra andras åsikter innan man stoppar olika typer utav bett i munnen på sin häst.
Sen får man bilda sin egen uppfattning och lyssna på hästen!


Kimblewick. 


Det är ett stångbett som ska användas med kedja och rids med en tygel.
Man kan själv välja hur skarp påverkan man vill ha/behöver på sin häst, det går att sätta tygeln i antingen någon utav de två små hålen i bettringen, man kan även sätta tyglen i den stora ringen.


Dressyrstång.

Vi prövade även ett "vanligt stångbett" en kortare period, men den typen av stång hjälper hästen mera neråt framåt, vilket i och för sig kan behövas men däremot fungerar inte styrningen i sidorna sådär jättebra med en sådan stång, det händer inte mycket när man plötsligt behöver ta ledande tygeltag, vilket jag behöver göra på Gulliver då han har mycket åsikter om vägval när vi är ute, då sorterar han gärna bort de små signalerna.
Så för mig är det en klar fördel om styrningen fungerar på Gull!

Anledningen till att jag använder skarpare bett på Gulliver är främst den att han är stark, väldigt stark när vi inte jobbar åt samma håll.
I och med att han skuttar och gärna drar iväg när han blir rädd, för exempelvis traktorer så är det ett faktum att ett skarpare bett sätter ett snabbare stopp och han hinner inte jaga upp sig till orimlighet och förhoppningsvis hinner man stoppa framfarten innan en olycka är framme.

Gullet har alltid gillat raka bett bäst, det händer inte så mycket i munnen och det ligger stilla, kimblewicket ligger stilla och bra i munnen tack vare kedjan och han verkar nöjd med det, vi har tygeln i det översta hållet (då blir det ett fasa rasslande med bettet och sura miner!)
Han delar gärna sina åsikter!

Vi har hittat ett bett vi trivs väldigt bra med just nu!!



Bilder lånade från Markus ridsport

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar